Tongo-no-szekku, a fiúk napja

 

Két hónappal a hinamatszuri után, május 5-én kezdődik a tongo-no-szekku, (fiúk napja fesztivál), amelyet a fiatal fiúk testi és szellemi fejlődésének motiválása céljából ünnepelnek meg. Ezen a napon vászonból készült, pontyot ábrázoló zászlókat és szélzsákokat függesztenek ki Japán szerte. A magasan kifeszített, olykor 9 méter hosszú szélzsákok a szívósság, a kitartás és a megszelídíthetetlen akaraterő jelképei. A szülők ilyenkor remélik, hogy a fiúkat inspirálja, a természet erőivel dacoló ponty látványa. Az otthonokban, többnyire központi helyen (oltáron vagy a tokonamában) a hina bábukhoz hasonlóan állítják ki a japán történelemből és mitológiából ismert harcosokat ábrázoló babákat. A kiállításon ilyenkor gyakran miniatűr sisakot (kabuto), páncélt (yoroi), kardot (katana), és más harcművészettel kapcsolatos tárgyat helyezne el a babák mellett.

Maga az ünnep feltehetően Kínában született a hetedik vagy a nyolcadik században, azonban végső formáját Japánban nyerte el, köszönhetően az erős harcművészeti hatásoknak. Az Edo korszakban (1600-1868) a szamuráj családok, házuk bejáratát zászlókkal és más háborúhoz kapcsolódó tárgyakkal díszítették fel ezen a napon. A harcművészethez és a háborúhoz kapcsolódó dekorációk vezettek tongo-no-szekku mai képének kialakulásához.

A fiatal fiúk, ilyenkor a hagyományok szerint fürdőt vesznek, amelyben írisz leveleket (katana szimbóluma) áztattak. Egy korty “szaké” után fogadják a vendégeket. Ilyenkor a leggyakoribb ünnepi étel a csimaki, egy édes rizsgombóc, amelyet bambuszlevélben párolnak meg, ügyelve arra, hogy a párolás végén a formája egy démonszarvra hasonlítson. Egy másik, speciálisan erre az alkalomra készített sütemény a kashiva mocsi amely tölgyfalevélbe csomagolt és vörös babzselével töltött rizssütemény.[1]

 

[1] Daniel Sosnoki (1996) Introducion to Japanese Culture Tuttle Publishing, Vermont, USA

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..