Teázás Japánban


A teázás élményét Kínának köszönhetjük, ahol a teafogyasztás már sok – sok évvel ezelőtt nem csupán gyógyászati okokból történt. Az emberek örömüket lelték benne.

Japánban a teázás kiteljesedése a teaszertartások megjelenésével történt. A 15. századtól jelentős kulturális és társadalmi változások következtek. A fényűzést és a luxust felváltotta egy szerényebb létforma (wabi – sabi), amely természetesen a teázás során is megmutatkozott. A teaszertartások megálmodójaként Szen no Rikjút tartják számon, aki a zen buddhizmus iránti odaadásával egészen új szintre emelte ezt a szokást. A Rikjú – féle teázás lényege, hogy minden találkozást, összejövetelt becsülni kell, és meg kell szervezni. A vendégeknek kézzel írt meghívót kellett írni, a teázás előtt ételt szolgáltak fel és ezt követően egy külön helyiségben történt maga a teázás. Mindez az egyszerűség keretein belül. Rikjút a teázás szentjeként emlegetik, és a mai napig nagy dicsőség övezi. Néhányan úgy tartják, a teaszertartások által Japánban megszületett a „béke művészete”.

Szeretnél japán teázáshoz szükséges kellékeket otthonra? Netán japán teákat szeretnl kipróbálni?

Az Omiyage World japán webáruházban teák, tea tárolók, tea kellékek, bögrék, kancsók, csészék és még sok más finomság található, klasszikus zöld tea ízben.