Oszaka vár

Az Oszaka vár Japán egyik legjelentősebb városában, Oszakában emelkedik ki a modern, felhőkarcolókkal mintázott városképből. A város közepén található, mindegy 60 000 négyzetméteren, vízes árokkal, kétszeres várfallal körül véve.

A hatalmas kövek közé kicsi köveket illesztettek, de habarcs nélkül, így a földrengések esetén képesek mozogni, ezért nem borulnak le.  Ha szeretnénk picit vissza csöppenni a középkori feudális Japánba, ide érdemes ellátogatni. A nagyközönség számára látogatható, könnyen megközelíthető és egyben kedvelt helyszíne a fesztiváloknak is. A kilátás a legfelső emeletről pedig páratlan, az igazi Japán: modern és hagyománytisztelő. Technikailag fejlett és a szépség harmóniáját mindvégig szem előtt tartó kifinomultan precíz.

Egy múzeum is taláható benne, amely tárlatán végig követhetjük a vár történelmét.

Toyotomi Hideyosi kezdte meg a várkastély építését védelmi feladatok ellátására. Toyotomi amúgy Japán egyik legnagyobb egyesítője volt. Szerény származása ellenére Toyotomi feltornászta magát a ranglétrán, egyszerű szamurájból Oda Nobunaga, az akkor leghatalmasabb hadúr jobbkeze lett. Számos kaland és hőstett szegélyezi életét, például banditákkal egyezkedett háborúk megnyerése érdekében, megostromolt bevehetetlen várakat éjjnek idején, és a legfőbb műve, az Oszaka várak felépítését ügyelte fel szörnyű természeti körülmények között. Ügyes húzással Oda halála után annak unokaöccsét  segítette hatalomhoz jutni, ami Tojotomi számára sokkal előnyösebb volt.

1585-re el is készült a belső rész, de ekkor Toyotomi úgy döntött, hogy kibővítteti a várat, hogy az ellenségnek még nehezebb dolga legyen, ha be akarja venni az épületet. 1598-ra teljesen készült el a komplexum. 1600-ban Tokugava Ieyaszu megtámadta és le is győzte Toyotomi Hideyoshi fiat, Hideyorit és a védő seregeit, a várba azonban nem tudtak bejutni. (Hidejoshi halála után Hideyori let az utódja). 1614-ben tettek egy újabb kísérletet, ezúttal úgy, hogy a várat körbe vevő vízes árkot próbálták meg feltölteni, hogy könnyítsék a bejutást. 1615 nyarán Hideyori katonáival együtt elesett, így a várkastély a Tokugava családé let. 1620-ban Tokugava Hidetada sógun parancsot adott a várkastély újjáépítésére, kibővítésére. A belső kastélyt megmagasíttatta és új falakat húzatott fel. Az akkor emeltetett falak a mai napig állnak. A háborúk mellett természeti katasztrófák is akadtak a vár életében, például 1665-ben, amikor egy villámcsapás következtében leégett, de volt földrengésben, tűzvészben is rendesen része. Kisebb felújítások, értékmegőrzés történt az évszázadok során, azonban a modern kor legjelentősebb felújítása az 1930-as évekre tehető. A második válágháború bombázásai nyomot hagytak a komplexumban, amelyet a háborút követően helyreállítottak. A legutóbbi nagy felújítás a kilencvenes években történt.

Forrás: japán wikipedia

képek: pixabay