Ősi japán amulettek motívumai elevenednek meg ezeken a plüss kulcstartókon

Az ősi japán védő amulettek plüss változatai az új kedvenc kapszulás játékaink!

Úgy tűnik, hogy a kapszulás játékok furcsa és csodálatos világa nem ismer határokat, főleg Japánban nem. Akik voltak már a szigetországban, bizonyára tömkelegével láttak aranyos csecse-becse kulcstartókat, „charm”-okat, mobildíszeket. Általában a szuvenír boltok a hely nevezetességeire jellemző figurákat árusítják.

Most a polcokra került egy hasonló kapszula játék, amelyek az ősi haniwa bábuk kinézetét hozzák vissza, modern, plüss formában.

A haniwa, ami japánul szó szerint “agyaggyűrűt” jelent, olyan agyagfigurák, amelyeket a Kofun-korszakban (Kr. u. 300-538) helyeztek el a sírok tetején. Senki sem tudja biztosan, hogy mi a haniwa valódi jelentése – egyesek szerint a gazdagság és a magas rang jelképe volt, míg mások szerint talizmánok voltak, amelyeket azért készítettek, hogy megvédjék az élőket az elhunytak szellemétől.

Bármi legyen is az ok, a japán Tarlin cég új kapszulajátékai révén mostantól a haniwa saját plüssfigurája is a miénk lehet. A játékok körülbelül 10 cm magasak, és négy különböző haniwa-típus, valamint két dogu plüssfigura verziója gyűjthető belőlük.

A haniwához hasonlóan a dogu is agyagból készült figurák, amelyek még a Jomon-korszakig (kb. i. e. 12 500-300) nyúlnak vissza. A dogu pontos funkcióját továbbra is rejtély övezi, de feltételezések szerint valamiféle képmásként működtek, hogy megörökítsék az ember szerencsétlenségét. Például a betegségeket át lehetett vinni a dogu-ba, amely aztán megsemmisült, magával vitte a betegséget és meggyógyította a használóját.

A plüssfigura 300 jenbe kerül, és egy kis akasztóval van ellátva, így feltehetjük a táskánkra vagy a kulcsunkra.

Képek és forrás: https://tarlin-capsule.jp/product/143