Öregek otthona kutyusoknak? Igen, Japánban ez is van.

JAPAN-SUMMER-HOT-DOGS-PETS_1404306138124888_v0_h

Furcsaság, megszokottól eltérő ötletek, nem mindennapi üzleti újítások, átlagostól eltérő szokások…ez mind-mind Japán, vagyis ez is Japán. A tradíciókról, kultúráról már számos cikk született az ilovejapan.hu.-n. Most egy kicsit eltérő téma keltette fel az érdeklődésem: hogy lehet, hogy egy ország, ahol sajnos a kis házi kedvenc létet máshogy értelmezik, mint Európában, ott idősek otthonát nyitnak az öregedő blökiknek.

Puppies-at-a-pet-shop-in--001

Arra most inkább nem térnék ki, hogy milyen körülmények között tartják a kiskutyákat, még mielőtt a gazdájukhoz kerülnének. Arra sem, hogy sokan milyen divatcikként kezelik a kisállatokat. Amúgy is, ha egy cseppet érdekes kosztümbe felöltöztetett kiskutyát látok, mindig igyekszem azt mondogatni magamnak, hogy oké, hogy egy kicsit idiótán öltöztette fel a gazdája, de valójában nagy szeretetben tartja, sokat foglalkozik vele, nem szenved hiányt semmiben. Ugyanis a házi kedvencek Japánban valóban nagy szeretetben és luxusban élnek. Nem véletlen, hogy designer márkák, mint a Dior külön iparágat hozott létre a kis kedvencek számára gyártott márkás kollekciókból. Most arra sem térnék ki, hogy ma a statisztikák szerint nagyobb az egy főre jutó kis kedvencek száma mint az egy főre jutó születések száma Japán elöregedő társadalmában.

halloween dog

Japánban szeretik az állatokat, csak éppen picit máshogy, mint Európában, de a lényeg, hogy szeretik őket és törődnek velük. Ezt senki sem vitatja, vagy kritizálja. Ezért ha a kutya beöltöztetett látványa örömet okoz neki, az rendben van, csak gondoskodjon róla.

quack-dog-muzzle.jpg

Most inkább egy érdekességről számolnék be, amelyet a minap olvastam először a Die Presseben, majd a cikk hatására japán forrásokban is utána néztem.

hello kitty

Hamarosan öregek otthona nyílik idős házi kedvencek részére. A nem szokványos üzleti ötlet az Aeon Pet cégtől származik. A közel 20 kutya részére ellátást biztosító otthon többek között fittnesz és uszoda lehetőséget biztosít a gondozottak részére, valamint 24 órás állatorvosi felügyeletet és luxus körülményeket életük hátra lévő napjaikra. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget teremtsen egy nyugdíjas élethez olyan kutyák számára, akiknek a gazdájuk már valamilyen oknál fogva nem akarnak, vagy nem tudnak gondoskodni kis kedvencükről. Továbbá ez egy megoldás lehet Japán null-toleranciás kóbor kutya politikájának a betartatására anélkül, hogy a kisállatot elaltatnák. A Japán környezetvédelmi Minisztérium kutatása szerint ugyanis napi szinten 400 kóbor kutyát/macskát altatnak el Japánban. Ennek érdekében egyrészt kezdeményezések indultak annak érdekében, hogy megtanítsák a gazdákat a felelős állattartásra és megértessék velük, hogy egy állatot tartani nem lehet csupán hóbort vagy pillanatnyi fellángolás: azért az életért ugyanis felelősséggel tartoznak.

doggie-chefs

Az Aonpet célja a kezdeményezést idővel nemzeti szintre emelni, nyilatkozta Akihiro Ogawa, a 170 üzlettel rendelkező kiskereskedelmi lánc szóvivője, amely többek között 59 állat korház üzemeltetője is egyben.

Japan's pampered pet dogs

Olcsónak mondjuk nem mondható olcsónak a szolgáltatás: a kutya súlyától és méretétől függően 100.000-200.000 yen.

 

Forrás:

http://www.aeonpet.com/

http://diepresse.com/home/panorama/welt/3831679/Japan_Erstes-Altersheim-fur-Hunde-eroffnet?from=suche.intern.portal

http://www.japantoday.com/category/national/view/govt-announces-zero-stray-dogs-and-cats-action-plan

 

Kép források:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/jun/08/why-japan-prefers-pets-to-parenthood

christiangrattan.blogspot.com

craziestgadgets.com

lacarmina.com

www.windsorstar.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..