Gasztronómia és a vallási ünnepek

gésák

Japán népessége 127.937.000 főre tehető, amelynek 99%-át a japán nemzetiségűek teszik ki. A lakosság 66,6%-a nagyvárosokban él, azonban korábban, a huszadik századig a lakosság többsége vidéken élt. Napjainkban a lakosság mindössze 5%-a dolgozik a mezőgazdaságban. A modern japán családok kicsik, átlagosan 1,5 azaz 1 vagy maximum 2 gyermek születik családonként. A lakosság nagy része a magyarországi viszonyokhoz képest kis területeken zsúfolódik össze. Egy átlagos lakás 3 helységből áll. Két helyiséget alvásra és tanulásra, egyet főzésre és étkezésre használnak. A tradicionális japán konyhákat mostanra már kiszorított a praktikusabb, nyugati stílusú konyhai berendezés.[1]

A japán konyhaművészetet és az ételhez való hozzáállást a történelmi tapasztalatok és a vallási ideológiák kombinációi alakították. Az ételkészítési és étkezési szabályok számos irodalmi műben fellelhetőek. Az ünnepi szertartásokban és a mindennapi gyakorlatokban egyaránt jelentős szerepe van az ételnek, legyen az hazai vagy külföldi.

Az történelem folyamán a föld termékenysége ellenére Japánt mindig is fenyegette az éhínség. Polgárháborúk, természeti katasztrófák, tűzvészek és tájfunok pusztították el a terményeket. A modern időkben az éhínség pusztán rossz emléknek tűnik, a japán gyerekeket manapság is arra tanítják, hogy egyék meg az utolsó falat rizst is. Az idős generáció a mai napig is a maradék rizst, a teájukból visszamaradt zaccal együtt isszák meg. E szokásból egy ételfajta is kifejlődött az idők folyamán: teával összekevert főtt rizs, zöldségekkel (ochazuke).

Hazánkhoz hasonlóan, Japánban is számos ünnep és vallási eseményt ünnepelnek meg az év folyamán. Ahhoz, hogy megértsük ezen események és az ételek között kapcsolatot, fontos megismernünk az ember és az istenek közötti kapcsolatot, amely az ünneplés által jön létre. Az ősi japán teológiai gondolkodás szerint az istenek és az emberek egy nagy családot alkotnak. A közös étkezések pedig a legtöbb családnál igen jó összetartó erőnek bizonyulnak, ezért minden japán ünnep feltétele az étel és az ital, legyen az egy többfogásos étkezés vagy csak rizs egy kevés borral.

 

[1]Japan. 2012. Encyclopædia Britannica Online, http://www.britannica.com/EBchecked/topic/300531/Japan (olvasva: 2012. 02.05.)

Vélemény, hozzászólás?