Érdekességek Japánból, mit illik és mit nem

Orrfújás nyilvánosan

Nagy tömegben, mint például tömegközlekedési járműveken, kifújni az orrod zsebkendőbe, főleg ha az nem is papírból, hanem ruha anyagból készült, nagy hiba Japánban. Jobban jársz, ha azt teszed, amit a körülötted lévők. Szipogsz. Minden vonaton vannak szipogók, de ha mégis muszáj vagy üríteni az orrod tartalmán, tedd olyan diszkréten, amennyire csak tudod és ne időzz vele sokat.

Ujjal mutogatás

Nem ez a legnagyobb baklövés amit elvéthetsz, de ha mutogatsz arra az emberre akivel épp beszélsz, ő elég kényelmetlenül fogja érezni magát, úgy, mintha megfenyegetnéd. Ez egy olyan dolog ami általában nekünk fel sem tűnik, de ha beszélgetőpartnereden azt az arckifejezést látod, mintha egy pisztolyt fognál rá, akkor nem árt ha tudod, mit csináltál rosszul. Ha pedig valamit tényleg meg szeretnél mutatni, azt a hüvelyk ujjaddal tedd, úgy, hogy a többit marokba szorítod.

Magadnak tölteni a sört, amikor barátokkal vagy

Másokat szolgálni elég nagy dolog Japánban, még a kocsmában is. Ha üveges sört vesztek, nyűgözd le a japán ismerőseidet azzal, hogy töltesz nekik. Vagy ha éppen sakét iszik a társaság. Azonnal viszonozni fogják. De ha saját magadnak öntesz, akkor széttárt kezekkel néznek rád: „Most mi van? Nem kedvelsz minket?” Ha ezzel a szituációval találod magad szemben, egy dolgot tehetsz. Azonnal abbahagyod az öntést és megengeded valakinek, hogy töltsön neked, utána pedig viszonozod neki a kedvességét, még akkor is ha félig van a pohara.

Valamiből 4-et vagy annak a többszörösét ajándékozni

Mint minden népnek, nekik is megvannak a babonáik. A japán nyelvben a négyes szám neve ugyan az a szó, mint a halálra használt szó. Sokan emiatt átszoktak arra, hogy számolás közben, négy helyett inkább az mondják: negyedik, ezt ugyanis teljesen máshogy kell ejteni. Érdemes észben tartani, ha meghívnak egy partira, ahová illik ajándékot vinni, mint például szülinap, akkor ügyelj arra, hogy nehogy valamit 4-es kiszerelésben adj, vagy annak többszörösében. Ezzel ugyanis elég kellemetlen üzenetet nyújtanál át a szülinaposnak.

Strandon vagy fürdőben elmulasztani a tusolást

Habár nálunk is van minden strandon zuhany, a használata nem mindig kötelező. Ezért gyakran el is feledkezünk róla. A japánoknál ez is egy erős higiéniai rigolya, amit ha nem tartunk be, könnyen bajba juthatunk. A fürdőik felépítése egytől-egyig úgy van berendezve, ha kilépsz az öltözőből, mielőtt csobbannál egyet, találkozol legalább egy kisszékkel, amire leülve gyorsan megmoshatod magad, hogy ne vigyél be semmilyen koszt a közös medencékbe.

Cipőben belépni a lakásba

Főleg ha az nem a te lakásod. Habár nálunk is az a szokás, hogy az előszobában letesszük a cipőt, néha azért előfordul, hogy rajtunk marad és úgy rohanunk vissza valamiért. Ha ezt japánban teszed, a lakás tulajdonosa eléggé sértve fogja érezni magát, mert nem tiszteled az otthonát. Ha meglátogatsz valakit a sziget orszgában, minden bizonnyal lesz kikészítve egy vendég papucs, amit majd felajánlnak neked. Csak ügyelj arra, hogy ne keverd össze a fürdőszobaival.

Japán Genkan